• Imprimeix

Celiaquia

Sóc celíac. Puc prendre medicaments que contenen gluten?

Les persones amb celiaquia han de seguir una dieta estricta sense gluten i, a banda d’evitar productes derivats del blat, l’ordi i el sègol, cal que tinguin en compte que aquesta substància es pot trobar com a ingredient “amagat” en un elevat nombre d’aliments processats i també en els medicaments o suplements dietètics.

Si teniu celiaquia diagnosticada, cal que consulteu el contingut de gluten en la composició dels medicaments per prendre’ls amb seguretat ja que es pot utilitzar com a excipient. Aquesta informació la podeu trobar al prospecte i a l’envàs del medicament. Feu-ho tant en el cas dels medicaments que us han prescrit amb recepta mèdica com amb els que són de venda lliure a la farmàcia. Si teniu qualsevol dubte, consulteu amb el vostre professional sanitari de referència o truqueu al 061 CatSalut Respon.

Aquest article explica per què hi ha medicaments que contenen gluten, quines són les recomanacions a seguir en funció de la quantitat de gluten que contingui el medicament i com trobar aquesta informació en els prospectes dels medicaments. Les recomanacions de l'article van únicament dirigides als pacients amb un diagnòstic de malaltia celíaca i s’hi exclouen els pacients amb al·lèrgia al gluten o al blat.

 

La informació proporcionada en aquest article és complementària a les recomanacions del vostre metge i en cap cas pretén substituir-la. En cas de dubte, poseu-vos en contacte amb el vostre professional de la salut de referència o truqueu al 061 CatSalut Respon.

La informació ha estat elaborada amb la participació del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya.

 

La celiaquia és la intolerància permanent a la ingesta de gluten, una proteïna present en certs cereals com el blat, el sègol, l'ordi, la civada, l'espelta, el kamut i el triticale. Ingerir gluten provoca a les persones celíaques una lesió a les vellositats de la mucosa del budell prim que afecta la seva capacitat d'absorbir els nutrients dels aliments. Aquests pacients han de seguir de per vida una dieta estricta sense gluten.

El midó s’utilitza àmpliament com a excipient (component) en la fabricació de medicaments, ja siguin comprimits o càpsules. Habitualment aquest midó deriva del blat de moro, la patata i la tapioca, però també pot derivar del blat i, per tant, contenir gluten.

 

La Federació d’Associacions de Celíacs d’Espanya (FACE) recomana no prendre medicaments amb una quantitat de gluten superior a 20 ppm (parts per milió), sobretot si són d’ús habitual.

 

Per llei, la presència de gluten sempre ha d'estar indicada en el prospecte i l'envàs del medicament, ja que es tracta d’un excipient de declaració obligatòria. Així doncs, la informació sobre els excipients que es troba en l’envàs i el prospecte dels medicaments ha de ser la següent en funció de la planta de la qual prové el midó emprat en la fabricació:

  • Si el medicament conté midó d’arròs, blat de moro, patata i/o els seus derivats, en l’apartat de “Composició” s’especifica el midó i la planta de la qual prové.
  • Si el medicament conté midó de blat, civada, ordi, sègol o triticale; i/o els seus derivats, s’especifica el següent: 
    • Si la quantitat de gluten és < 20 ppm, s’indica que el medicament conté midó de la planta X i que és adequat per a pacients celíacs.
    • Si la quantitat de gluten és > 20 ppm, s’indica que el medicament conté midó de la planta X, que equival a “y” ppm de gluten i que cal ser tingut en compte per a pacients celíacs. 

A continuació es mostren dos exemples de prospectes de medicaments amb la informació sobre el contingut de gluten, un seria apte per a pacients celíacs i l’altre no:

triptico-info-gluten-medicamentos_Página_1

 

 

Font de les imatges: Información sobre gluten y medicamentos. Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris. http://www.aemps.gob.es/publicaciones/tripticos-divulgativos/docs/triptico-info-gluten-medicamentos.pdf.

Si teniu qualsevol dubte sobre el contingut de gluten dels vostres medicaments, consulteu el farmacèutic.

 

En molts casos es disposa d'altres marques, altres formulacions, com ara les solucions líquides, que no contenen gluten. En qualsevol cas, el metge prescriptor i el farmacèutic han de valorar de forma individual aquell medicament més adequat.

A banda dels medicaments, ja siguin els de prescripció mèdica com els de venda lliure a les farmàcies, també es pot trobar gluten en la composició de preparats de plantes medicinals, suplements vitamínics i suplements dietètics i nutricionals. És doncs important revisar la composició d’aquests productes i es recomana valorar la necessitat real del seu ús i adquirir-los a través dels canals legals d’obtenció.

 

  1. Circular Número 2/2008. Instrucción sobre excipientes. Agència Espanyola de Medicament i Productes Sanitaris. A: [en línia]. [Consulta: 1 abril 2016]. Disponible a: http://www.aemps.gob.es/informa/circulares/medicamentosUsoHumano/2008/docs/circular_02-2008_instruccion-excipientes.pdf.
  2. Información sobre gluten y medicamentos. Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris. A: [en línia]. [Consulta: 1 abril 2016]. Disponible a: http://www.aemps.gob.es/publicaciones/tripticos-divulgativos/docs/triptico-info-gluten-medicamentos.pdf.
  3. Cruz, J.E. et al. Gluten content of medications. A: American journal of health-system pharmacy : AJHP : official journal of the American Society of Health-System Pharmacists [en línia]. 2015, Vol. 72, núm. 1, p. 54-60. ISSN 1535-2900. DOI 10.2146/ajhp140153. [Consulta: 1 abril 2016]. Disponible a: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25511839.
  4. Lebwohl, B., Ludvigsson, J.F. i Green, P.H.R. Celiac disease and non-celiac gluten sensitivity. A: BMJ (Clinical research ed.) [en línia]. 2015, Vol. 351, p. h4347. ISSN 1756-1833. [Consulta: 9 octubre 2015]. Disponible a: http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=4596973&tool=pmcentrez&rendertype=abstract.

 

Data d'actualització:  14.10.2016