• Imprimeix

Embaràs

Les dones embarassades han de vigilar especialment quin tipus de medicament prenen durant el període de gestació. Determinats medicaments poden provocar efectes indesitjables (anomenats teratogènics) responsables de possibles avortaments, malformacions, naixements prematurs o retard en el creixement del nadó.

Per això, quan una dona embarassada no es troba bé per alguna malaltia i vol medicar-se, és important que segueixi aquestes recomanacions:

Acudiu a un professional sanitari i demaneu consell al metge o farmacèutic.

 

  • Eviteu l’automedicació, encara que hi ha alguns medicaments considerats segurs durant l’embaràs en el tractament de síndromes menors. Per exemple:
    • En cas de dolor lleu, el medicament d’elecció és el paracetamol, però sempre cal consultar el metge.
    • En cas de nàusees i vòmits, menjar unes galetes o pastes seques abans d’aixecar-se, fraccionar l’alimentació en menjades petites (5–6 al dia). Menjar preferentment aliments sòlids i beure entre menjades. Si les nàusees són importants, beure poca quantitat, estar a la cuina el menys temps possible, evitar els aliments greixosos (fregits sobretot) o amb massa espècies i menjar preferentment una alimentació rica en fibres (pa integral, fruites i llegums), per tal d’evitar el restrenyiment, que augmenta les nàusees.

 

  • Interpreteu amb molta precaució les informacions que es troben als mitjans de comunicació no professionals (revistes, televisió, ràdio…) o a Internet. Sovint aquests continguts poden confondre si no són interpretats per un professional sanitari.
  • Eviteu, sempre que sigui possible, prendre medicaments durant el primer trimestre d’embaràs, que és quan hi ha més riscs de malformacions. Si heu pres medicaments sense saber que estàveu embarassada, cal que contacteu de seguida amb un professional sanitari per tal de valorar cada cas.
  • Demaneu consell també sobre els preparats a base de plantes medicinals, donat que, tot i ser naturals, poden ser perjudicials per al fetus.
  • Davant la sospita d’una possible malaltia, consulteu el metge per veure si es tracta o no d’una patologia i si cal prendre algun medicament o no. Durant l’embaràs el cos de la dona pateix una sèrie de canvis fisiològics que són normals i que cal no confondre amb malalties que presenten símptomes similars.
  • En el cas de malalties cròniques que requereixen un tractament continuat, és convenient parlar amb el metge o metgessa quan es planifica l’embaràs i així buscar amb antelació l’opció de tractament més segura i adequada.

 

Data d'actualització:  24.05.2017