• Imprimeix

Gent gran

En general, a partir de certa edat és més freqüent l’ús de medicaments d’una manera continuada. Moltes malalties agudes i cròniques que afecten a la gent gran els obliga a prendre un bon nombre de medicaments.

Això fa que a vegades es puguin oblidar d’alguna dosi, s’equivoquin amb l’hora d’administrar-los o fins i tot es confonguin de medicament.

Si aquestes errades són massa habituals poden fer que la seva malaltia progressi o no es produeixi la millora esperada. Per altra banda, augmenta el risc de que es produeixin interaccions o reaccions adverses medicamentoses.

Per tant, cal ser molt acurats en el seguiment dels malalts més grans per prevenir aquestes situacions indesitjables.

Bons consells

  • Eviteu tenir medicaments que ja no preneu. Així es reduiran les possibilitats de prendre allò que no toca. En el cas de tractaments crònics (persones que recullen les receptes al Centre d’Atenció Primària cada 2 o 3 mesos) no convé retirar tots els envasos de medicaments de cop a la farmàcia, sinó a mesura que es vagin necessitant. És possible que us modifiquin el tractament i que llavors hagueu de llençar els medicaments sobrants.

 

  • Cal seguir exclusivament el tractament indicat pel vostre metge o metgessa. En cas de símptomes menors (refredat, tos…) demaneu consell a un professional de la salut abans de prendre algun altre medicament (paracetamol, àcid acetilsalicílic -Aspirina®-…). Si heu suspès un tractament o no l’heu seguit de la manera que se us van indicar cal que informeu al metge o metgessa, sense amagar mai aquest tipus d’informació.

 

  • Si seguiu un tractament amb productes naturals, també convé informar-ne al seu metge o farmacèutic.

 

  • Cal disposar d’un llistat senzill i endreçat de tots els medicaments que preneu. Ha de mostrar clarament el nom de cada medicament, perquè, quan i a quina hora els prenem, l’inici i la durada de cada tractament. Un Pla de Medicació personalitzat pot facilitar-vos molt la consulta diària d’aquesta informació. En cas de dubte, és important consultar al metge o metgessa, personal d’infermeria o farmacèutic, i preguntar fins a aclarir-ho tot.

 

  • Sempre que inicieu o finalitzeu un tractament cal estar especialment alerta per l’aparició de possibles efectes adversos o interaccions entre medicaments. Si es presenta una situació adversa: nàusees, vòmits, somnolència, dificultat per dormir, inestabilitat, caigudes, incontinència, restrenyiment, diarrea, erupcions cutànies, etc, que considereu pot estar relacionada amb el tractament farmacològic demaneu si podeu suspendre de forma sobtada el tractament.

 

  • Eviteu manipular els medicaments. Si li cal fraccionar o polvoritzar comprimits, obrir càpsules, etc. consulteu si existeixen formes farmacèutiques alternatives que us facilitin l’administració com són xarops, solucions orals, suspensions, gotes, etc.

 

  • Utilitzeu un Sistema Personalitzat de Dosificació (SPD). Es tractad’un envàs plàstic especialment dissenyat per evitar confusions i facilitar el compliment del que s'ha prescrit a les persones grans. Una vegada adquirits els medicament, l'usuari els lliura al farmacèutic o farmacèutica perquè els col·loqui ordenadament en un envàs especial tipus blíster, segons la prescripció del metge o metgessa. D'aquesta manera tots els medicaments queden situats en els diferents compartiments de l'envàs i la persona només n'ha d'extreure els que s'ha de prendre en un moment determinat. Les persones es beneficien del l'SPD a través de les més de 150 oficines de farmàcia de Barcelona i la seva província que s'han acollit a aquest projecte.
Data d'actualització:  27.03.2018