• Imprimeix

Insuficiència renal

El ronyó, entre altres funcions, és l’òrgan responsable de l’eliminació a través de l’orina de substàncies residuals de l’organisme ja siguin pròpies o exògenes com ara els medicaments. Parlem d’insuficiència renal en aquelles situacions en les que la funció del ronyó està alterada i per tant no pot eliminar adequadament els productes de rebuig. La insuficiència renal pot estar causada per diferents malalties com ara la diabetis o el lupus eritematós sistèmic. Aquesta pot ser aguda, que acostuma a ser reversible, o crònica en la que el deteriorament és progressiu en el temps. És freqüent que la  funció del ronyó es vagi deteriorant de forma natural amb l’edat i per aquest motiu els pacients d’edat avançada generalment s’assumeix que existeix un mínim grau d’insuficiència renal. 

 

La majoria de medicaments s’eliminen per via renal i per tant canvis en la capacitat funcional del ronyó podrien alterar l’efecte esperable i afectar per tant a la seva eficàcia i seguretat de dos maneres diferents:

 1. Alguns medicaments si no s’eliminen correctament es poden acumular a l’organisme i comportar toxicitat
 2. Altres medicaments poden perdre la seva efectivitat quan la funció renal està alterada.

 

Pel que fa a la seva medicació habitual el metge ajustarà, si és necessari, la dosi dels medicaments en funció del grau d’insuficiència renal i evitarà la prescripció de medicaments que puguin empitjorar la malaltia renal.

En relació als medicaments per malalties i trastorn lleus que es poden adquirir en les farmàcies sense recepta cal tenir especial precaució amb:

 • Antiàcids a base de magnesi
  • Almagat
  • Magnesi
 • Suplements de potassi
 • Antiinflamatoris no esteroïdals
  • Àcid acetil salicílic (aspirina)
  • Aceclofenac
  • Diclofenac
  • Ibuprofè
  • Naproxè
 •  Analgèsics (per alleujar el dolor) o la febre
 • Paracetamol

 

 1. Mantingui una llista actualitzada de tots els medicaments que pren on s’incloguin també les plantes medicinals, les vitamines i els suplements. Porti-la sempre a totes les visites mèdiques.
 2. Prengui el menor nombre de medicaments possible. Això inclou tant les plantes medicinals i els suplements nutricionals com els medicaments (els que requereixen receptes com els que són de venda lliure a la farmàcia).
 3. Eviti prendre antiàcids, antiinflamatoris i analgèsics. En el cas que necessiti prendre algun d’aquests medicaments, és important seguir les recomanacions d’ús i consultar amb el seu metge o farmacèutic de referència.
 4. Si s’utilitzen medicaments de venta lliure a la farmàcia, llegiu el prospecte, segueixi les recomanacions d’ús i no excedeixi la dosi màxima recomanada. Eviti prendre’ls durant períodes llargs de temps sense consultar al metge.
 5. Asseguri’s que els metges que l’atenguin, tant el de família com els especialistes en determinades malalties, estiguin al cas de que té insuficiència renal.
 6. Per a tenir més informació sobre els medicaments que pren pot consultar el Cercador de Medicaments del CedimCat

 

1. Bell, J.S. et al. Prescribing for olderpeoplewithchronic renal impairment. Australianfamilyphysician. Vol. 42, núm. 1-2, p. 24-8. ISSN 0300-8495.

2. Sola Morena MD, Pagán Nuñez FT, García Martinez EM. Fármacos en insuficiencia renal y hepática. BoletínFarmacoterapéutico de Castilla-La Mancha. 2011, Vol. XII, núm. 1.

3. Anònim. Dosificación de medicamentos en la enfermedad renal crónica. INFAC2. 2014, Vol. 22, núm. 1/2.

4. Recomanacions sobre l’ús i la dosificació de fàrmacs en la insuficiència renal crònica. Butlletí de la Comissió Farmacoterapèutica. 2014. [en línia]. [Consulta: 13 gener 2015]. Disponible a: http://www.ics.gencat.cat/butlleti_medicaments/public/view-not.php?ID=22&idnot=1

Data d'actualització:  07.11.2017