Estic embarassada i tinc nàusees i vòmits: com es poden controlar?

Si esteu embarassada, és molt probable que tingueu nàusees i vòmits, especialment a partir de les 5 o 6 primeres setmanes. Aquests símptomes els pateixen més del 85% de les dones, són difícils de tolerar i poden arribar a produir pèrdua de pes i deshidratació. Tot i que acostumen a millorar a partir de la setmana 16, en alguns casos poden presentar-se al llarg de tota la gestació.

Per reduir les nàusees i els vòmits podeu seguir algunes recomanacions relacionades amb l’alimentació i evitar altres factors que poden desencadenar-los, com ara els menjars amb gustos i olors fortes o l’exercici intens. Si amb aquestes mesures no n’hi ha prou o els símptomes són greus, podeu valorar amb el vostre metge la possibilitat de prendre medicaments.

En aquest document s’expliquen les possibles causes associades a les nàusees i vòmits durant l’embaràs, les mesures no farmacològiques recomanades i els tractaments farmacològics disponibles.

La informació proporcionada en aquest article és complementària a les recomanacions del vostre metge i en cap cas pretén substituir-la. En cas de dubte, poseu-vos en contacte amb el vostre professional de la salut de referència o truqueu al 061 CatSalut Respon.

Les causes d’aquests símptomes no estan ben establertes, però podrien estar relacionades amb un increment de les hormones o un moviment més lent del contingut estomacal, entre altres factors.

Podeu ser propenses a tenir nàusees i vòmits en els casos següents:

 • Si els heu patit anteriorment durant:
 • embarassos previs;
 • un tractament amb estrògens (per exemple, amb les pastilles anticonceptives), o
 • migranyes menstruals.
 • Si teniu marejos associats al moviment (cinetosi).
 • Si acostumeu a presentar problemes gastrointestinals, com ara reflux o úlceres.

 

 

El tractament es basa a canviar els hàbits alimentaris, evitar altres possibles desencadenants i, com a darrera opció, prendre medicaments, sempre sota prescripció mèdica. L’objectiu és reduir els símptomes i ajudar a menjar i beure el suficient per evitar perdre pes.

Els casos més greus (hiperèmesi gravídica), que afecten un 3% de les dones, poden requerir hospitalització i l’administració intravenosa de fluids degut a la pèrdua de pes i a la deshidratació.

Segurament els tractaments no eliminaran completament les nàusees i els vòmits i pot ser que s’hagin de provar diferents estratègies per aconseguir un control dels símptomes que s’adapti a cada embarassada.

 

 • Mengeu poc i sovint. Convé fer uns 6 petits àpats (esmorzar, mig matí, dinar, berenar, sopar i ressopó) al llarg del dia i menjar abans que es tingui sensació de gana per evitar tenir l’estómac buit, ja que pot agreujar les nàusees.
 • Al matí, mengeu alguna cosa abans de llevar-vos.
 • Consumiu aliments rics en proteïnes i carbohidrats i baixos en greix.
 • Eviteu els aliments:
  • amb sabors i olors fortes;
  • picants i especiats;
  • amb gran quantitat de sucre, o
  • amb alt contingut en greix.
 • Eviteu estirar-vos després de menjar i els canvis ràpids de posició.
 • Entre hores, beveu líquids freds, carbonatats o amargs, com ara refrescs de llimona o de gingebre.

 

Sí, algunes condicions ambientals, com ara la mala ventilació, la calor, la humitat, els sorolls i els llums parpellejant; determinades activitats com fer exercici intens i conduir, i el cansament.

 

La decisió d’iniciar un tractament farmacològic l’heu de prendre conjuntament amb el vostre metge de referència, després de valorar el vostre cas i tenint en compte el balanç benefici-risc del tractament.

La vitamina B6 (piridoxina) i la doxilamina són els medicaments que s’utilitzen en el tractament inicial de les nàusees i vòmits moderats i que es consideren segurs durant l’embaràs. La vitamina B6 pot reduir les nàusees ja que la manca d’aquesta vitamina a l’organisme pot causar-les. La doxilamina és un fàrmac antihistamínic que bloqueja l’acció d’algunes substàncies naturals de l’organisme que poden contribuir a l’aparició dels símptomes. Aquests medicaments habitualment s’administren junts i s’han associat principalment a somnolència com a efectes adversos. Hi ha disponibles al nostre entorn preparats que contenen la combinació de tots dos principis actius (Cariban®). Alternativament, el vostre metge us pot prescriure altres grups de medicaments.

Pel que fa l’ús de plantes medicinals i teràpies alternatives, cal tenir en compte que són de dubtosa o desconeguda eficàcia i seguretat.

 

Grup de treball d’informació sobre medicaments dirigida a la ciutadania del Canal Medicaments i Farmàcia

La informació ha estat elaborada amb la participació del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya.

Data d'actualització:  14.12.2017