• Imprimeix

Què són els medicaments genèrics?

Durant uns anys, els medicaments patentats pels seus fabricants no es poden copiar. Això fa que no tinguin competència i que es comercialitzin a un preu elevat.

Quan les patents caduquen, altres fabricants poden fer còpies d'aquests medicaments, que s'han de sotmetre a un control exhaustiu per demostrar que són idèntiques als medicaments originals quant a composició, seguretat i eficàcia. 

Aquestes còpies dels medicaments de marca que han perdut la patent s’anomenen medicaments genèrics.

Els medicaments genèrics són iguals que els medicaments originals pel que fa a:

  • La composició. Els genèrics contenen la mateixa quantitat de principi actiu i es presenten en la mateixa forma farmacèutica (pastilles, xarop, supositor, etc.) que els seus equivalents amb marca comercial. 
  • La seguretat i l’eficàcia. Els medicaments genèrics se sotmeten a la mateixa normativa i controls de qualitat que els seus equivalents comercials. 

Per aprovar un medicament genèric, es fan anàlisis per comprovar que el medicament conté la mateixa substància que l’original o de marca, i es realitzen estudis en persones per mesurar si la quantitat de la substància que arriba a la sang després de donar el medicament és la mateixa que amb el medicament original o de marca. Si això es demostra, es consideren medicaments idèntics, que fan el mateix efecte. Per tant, és igual fer servir l’original o el genèric.

El medicament genèric es diferencia del medicament original o de marca en:

  • El nom. Els medicaments genèrics s’identifiquen majoritàriament amb el nom del seu principi actiu o component. Per exemple, “Paracetamol” seria el medicament genèric i Gelocatil®, Termalgin® o Apiretal®, els equivalents amb marca comercial. 
  • L’etiquetatge. Els genèrics porten acompanyant al nom les sigles EFG (equivalent farmacèutic genèric) al seu embalatge. 
  • El preu. Els medicaments genèrics són més barats perquè la seva patent ja ha caducat i això permet que es puguin fabricar i comercialitzar amb un cost menor (sense despeses de recerca, desenvolupament o promoció).

Sí. Tots els medicaments estan sotmesos a uns controls de qualitat exhaustius. Per tant, el genèric presenta les mateixes garanties que l’original o de marca.

Sí, ja que ambdós medicaments tenen el mateix efecte. Els farmacèutics poden substituir, amb el consentiment de la persona, el medicament prescrit per un de genèric.

Data d'actualització:  19.07.2018