• Imprimeix

Us han de col·locar un catèter permanent (Port-a-Cath) o ja en porteu un? Si és així, conegueu el funcionament i els riscos potencials

Un Port-a-Cath és un dispositiu que s’utilitza per administrar medicaments intravenosos i per extreure sang. Es col·loca sota la pell mitjançant cirurgia i pot ser necessari portar-lo durant setmanes o anys.

En aquest document trobareu informació sobre els beneficis que comporta, les complicacions que pot generar i les precaucions que cal tenir en compte si se’n porta un.

 

 

 

Font imatge: National Cancer Institute (NCI) / ©Terese Winslow LLC (U.S.Govt.)

La informació proporcionada en aquest article és complementària a les recomanacions del vostre metge i en cap cas pretén substituir-la. En cas de dubte, poseu-vos en contacte amb el vostre professional de salut de referència o truqueu al 061 CatSalut Respon.

 

Un Port-a-Cath s’utilitza per administrar quimioteràpia, productes derivats de la sang, antibiòtics i fluids directament a la sang.

A banda d’això, el Port-a-Cath també és útil per recollir mostres de sang i fer analítiques de control durant els tractaments.

 

L’ús del Port-a-Cath permet administrar medicaments quimioteràpics de forma segura. Molts d’aquests fàrmacs només es poden utilitzar en venes grans de l’organisme, com la vena cava superior, perquè en venes més petites dels braços o les cames poden comportar molèsties i complicacions. El Port-a-Cath evita riscos en mantenir-se en un lloc concret i accedir directament a la vena cava superior.

Una altre dels beneficis d’aquest dispositiu és reduir el nombre de punxades d’agulla necessàries per a l’aplicació correcta del tractament. 

 

El Port-a-Cath queda col·locat sota la pell i es nota i s’observa com una petita protuberància. En no tenir altres parts externes, no molesta, i permet realitzar amb normalitat les activitats de la vida diària.

 

No es requereix cap rutina de neteja exterior, desinfecció o ús de benes o gases, ja que està implantat sota la pell.

 

El Port-a-Cath és un dispositiu intern i, per tant, el risc d’infeccions és baix.

Les complicacions associades a l’ús,  tot i ser poc freqüents, són:

  • Un coàgul de sang al reservori o al catèter. Aquest risc es pot reduir amb la neteja rutinària del Port-a-Cath per part dels professionals sanitaris i, si no s’utilitza de forma regular, amb la neteja cada 4 setmanes.
  • Infecció al teixit que envolta el Port-a-Cath. Requerirà un tractament antibiòtic.

 

Tot i que no és habitual, el Port-a-Cath pot causar problemes i cal que contacteu amb el vostre professional sanitari de referència si:

  • l’àrea on teniu col·locat el Port-a-Cath està vermella, inflada, calenta i us fa mal;
  • el Port-a-Cath sagna de forma abundant;
  • teniu febre > 38º C;
  • hi ha fugues de líquid a través del Port-a-Cath;
  • teniu problemes per respirar o us sentiu marejat.

 

Catheters and Ports in Cancer Treatment. American Society of Clinical Oncology. Disponible a:

http://www.cancer.net/navigating-cancer-care/how-cancer-treated/chemotherapy/catheters-and-ports-cancer-treatment (en anglès).

Catéteres venosos centrales. American Cancer Society. Disponible a: http://www.cancer.org/espanol/servicios/tratamientosyefectossecundarios/otrostratamientos/cateteres-venosos-centrales (en castellà).

Vía de acceso implantada. Institut Nacional del Càncer. Departament de Salut i Serveis Humans dels Estats Units d’Amèrica. Disponible a: https://www.cancer.gov/espanol/publicaciones/diccionario?cdrid=44175 (en castellà).

 

West H (Jack), Jin JO. Portacaths. JAMA Oncol. American Medical Association; 2016 Jan 1;2(1):152.

Grup de treball d’informació sobre medicaments dirigida a la ciutadania del Canal Medicaments i Farmàcia

 

La informació ha estat elaborada amb la participació del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya.

Data d'actualització:  06.03.2017