• Imprimeix

Anticoagulants orals d'acció directa

anticoagulant oral d’acció directa

Els anticoagulants són medicaments que eviten que la sang es coaguli a les artèries, a les venes o al cor; prevenen que coàguls preexistents es facin més grans, i fan que aquests coàguls es dissolguin.

 

Formen part dels anticoagulants orals d’acció directa (ACOD) els principis actius següents:

La informació que es proporciona en aquest document se centra només en els ACOD. A la fitxa de cada principi actiu hi trobareu informació de com s’han de prendre, quins aspectes de seguretat cal tenir en compte, quines recomanacions generals cal seguir i tota la informació que és important saber sobre el tractament amb un ACOD.

 

La informació proporcionada en aquest article és complementària a les recomanacions del vostre metge i en cap cas no pretén substituir-les. Si teniu algun dubte, poseu-vos en contacte amb el vostre professional de la salut de referència o truqueu al 061 CatSalut Respon.

 

Quan es fan servir?

Els anticoagulants s’utilitzen en el tractament d’algunes malalties cardíaques, com la fibril·lació auricular, en la qual tenen un paper molt important per evitar els ictus. També es fan servir en malalties que afecten els vasos sanguinis o el pulmó, com el tromboembolisme venós o pulmonar, i després d’algunes cirurgies, ja que utilitzats durant un cert temps eviten la formació de coàguls.

Quins altres medicaments anticoagulants hi ha?

  • Antagonistes de la vitamina K. Són una família de medicaments àmpliament emprats i amb molta experiència. El més popular és l’acenocumarol (Sintrom®), però també n’hi ha d’altres, com la warfarina (Aldocumar®). Podeu trobar més informació sobre Anticoagulants orals antivitamina K
  • Heparines. Són fàrmacs anticoagulants que, a diferència de la resta, que es prenen per via oral, s’han d’administrar amb injeccions subcutànies.

Durant quant de temps s’han de prendre els anticoagulants?

La durada del tractament depèn de la malaltia per a la qual es prescriu l’anticoagulant. En la prevenció d’ictus en pacients amb fibril·lació auricular, el tractament s’ha de seguir indefinidament. En el cas del tromboembolisme venós profund o pulmonar, la durada del tractament inicial és d’uns tres mesos (en alguns casos pot ser indefinida), mentre que, en la prevenció del tromboembolisme després d’una cirurgia de genoll o maluc, la durada del tractament oscil·la generalment entre uns quants dies i setmanes.

Què cal fer i què no s’ha de fer durant el tractament?

Qualsevol pacient tractat amb un ACOD ha de tenir en compte una sèrie de recomanacions essencials en relació amb la presa d’aquests medicaments, que es mostren a continuació:

Què cal fer

  • Notificar als vostres professionals sanitaris de referència si teniu sagnats o hematomes.
  • Fer un control mèdic com a mínim anual per conèixer el funcionament del ronyó.
  • Prendre les dosis indicades pel vostre metge. És molt important seguir correctament el tractament i no oblidar cap dosi, ja que l’efecte protector del medicament dura entre 12 i 24 hores.
  • Informar tots els professionals sanitaris que esteu en tractament amb un medicament anticoagulant, sobretot quan s’afegeix un nou medicament al vostre tractament habitual o si necessiteu alguna intervenció quirúrgica, procediment dental o administració d’injeccions o vacunes.

 

Què no s’ha de fer

X Automedicar-se, especialment amb medicaments que poden augmentar el risc de sagnat, com l’àcid acetilsalicílic (aspirina) o els antiinflamatoris com l’ibuprofèn o el naproxèn.

X Deixar de prendre una o diverses dosis del medicament sense supervisió mèdica.

X Prendre dosis extres o incrementar la dosi del medicament anticoagulant.

X Quedar-se sense medicació.

X Consumir quantitats elevades d’alcohol, ja que s’incrementa el risc de sagnat.

X Practicar esports de risc i de contacte, ja que es poden produir caigudes, hematomes i sagnat

Més informació

Dabigatran. Biblioteca Nacional de Medicina dels Estats Units. (castellà)

Rivaroxaban. Biblioteca Nacional de Medicina dels Estats Units. (castellà)

Edoxaban. Biblioteca Nacional de Medicina dels Estats Units. (castellà)

Apixaban. Biblioteca Nacional de Medicina dels Estats Units. (castellà)

Data d'actualització:  01.10.2018