• Imprimeix

El meu fill/a té mol·luscs: què puc fer?

Imatge molusc

Si heu observat que al vostre fill/a li han sortit petits granets d’aspecte perlat que no li fan mal ni li piquen, porteu-lo al pediatre, però d’entrada no us amoïneu. El més probable és que pateixi mol·lusc contagiós (molluscum contagiosum), una infecció vírica freqüent durant la infància que es resol sense complicacions al cap d’uns mesos.

El tractament és opcional, però convé aplicar-lo per evitar el contagi a altres àrees de la pell i a altres persones. Hi ha diverses opcions terapèutiques i el professional de salut us assessorarà sobre quina és la millor per al vostre fill/a.

En aquest document s’explica com identificar la infecció, quines són les principals vies de transmissió i en què consisteix el tractament. 

 

La informació proporcionada en aquest article és complementària a les recomanacions del vostre metge i en cap cas pretén substituir-la. En cas de dubte, poseu-vos en contacte amb el vostre professional de salut de referència o truqueu al 061 CatSalut Respon.

 

Com puc saber si les lesions de la pell són per mol·lusc contagiós?

La infecció per mol·lusc contagiós es caracteritza per l’aparició d’uns petits granets del color de la pell o de color blanquinós en qualsevol part del cos, excepte als palmells i a les plantes dels peus.

Aquestes lesions tenen un aspecte perlat, poden presentar una fenedura central i, generalment, no produeixen ni dolor ni picor. 

 

Com pot haver agafat la infecció?

La transmissió del virus es produeix per contacte directe de la pell o amb superfícies infectades.

Les formes més habitual de contagi són:

  • Pas d’un àrea del cos a una altra per contacte o en rascar-se.
  • Per contacte directe entre dues persones en tocar la lesió o durant la realització d’esports de contacte.
  • En tocar un objecte que contingui el virus, com una tovallola infectada.

 

El període d’incubació, és a dir, l’interval des del moment de la infecció fins a l'aparició dels símptomes, oscil·la entre 2 i 6 setmanes.

 

Es transmet a les piscines?

El mol·lusc contagiós no es transmet a través de l’aigua, però si per contacte amb els objectes de la piscina potencialment infectats, com ara les tovalloles o altre material aquàtic. Els nens afectats no haurien d’anar a la piscina per evitar el contagi.

 

Com puc evitar que la infecció s’escampi i que el nen/a infecti altres persones?

Les mesures de prevenció són relativament senzilles. Mentre hi hagi granets, s’ha d’evitar que el nen:

  • entri en contacte directe amb altres persones;
  • es toqui o es rasqui els granets (en nens petits es recomana cobrir-los amb roba o tiretes), i
  • comparteixi tovalloles, roba i altres objectes personals.

 

Què puc fer per eliminar la infecció?

Els tractaments emprats habitualment consisteixen en l’eliminació mecànica de les lesions mitjançant dues tècniques que es realitzen al centre sanitari:

  • Curetatge: S’utilitza una cureta (bisturí en forma de cullereta). Aquesta tècnica és una mica molesta i la presència de sang pot resultar desagradable per a alguns nens. Si la quantitat de lesions és gran, el metge pot recomanar la utilització d’una crema anestèsica tòpica per minimitzar les molèsties.
  • Crioteràpia: S’aplica un petit cotó xopat amb nitrogen líquid durant 6-10 segons.

 

Hi ha alguna pomada que pugui millorar els granets?

Hi ha alguns medicaments que es poden posar directament sobre la pell, com els que contenen hidròxid de potassi en concentració de 5 o 10% o àcid salicílic al 15%.

Tot i que aquests productes permeten que els propis pares puguin fer el tractament a casa, cal aplicar-los amb compte, només a les lesions, per evitar la irritació de la pell sana.

El professional mèdic també pot prescriure una fórmula magistral a la farmàcia en format crema a base del medicament cantaridina.

 

Les lesions deixen marques o cicatrius?

Les lesions causades per mol·lusc contagiós acostumen a desaparèixer sense deixar cap marca o cicatriu, excepte si s’inflamen o sobreinfecten.

 

Data d'actualització:  09.05.2018