• Imprimeix

Què he de saber sobre la infecció per Helicobacter pylori i el seu tractament?

imatge phylori

L’Helicobacter pylori (H. pylori) és un bacteri que habitualment es troba a l’estómac. Es calcula que el té la meitat de la població mundial, però en la majoria de casos no produeix cap símptoma. Tot i així, l’H. pylori pot infectar el teixit protector que recobreix l’estómac i el duodè (la primera part de l’intestí prim), danyar les cèl·lules i produir una inflamació crònica d’aquests òrgans. Com a conseqüència, poden aparèixer diferents problemes digestius, com ara gastritis, duodenitis, úlceres gastroduodenals, entre d’altres. El tractament ajuda a la cura de les úlceres gastroduodenals, en preveu l’aparició i redueix el risc de complicacions digestives.

Aquest document explica què és la infecció per H. pylori, com detectar-la i tractar-la, i quins medicaments s’utilitzen.

 

La informació proporcionada en aquest article és complementària a les recomanacions del vostre metge i en cap cas pretén substituir-la. En cas de dubte, poseu-vos en contacte amb el vostre professional de la salut de referència o truqueu al 061 CatSalut Respon.

Quins són els símptomes?

La majoria de persones afectades no presenten símptomes i per tant no cal tractar-les. Tot i així, en alguns casos la infecció pot danyar el teixit protector de l'estómac, la qual cosa comporta gastritis i úlceres gàstriques o duodenals i provoca símptomes de cremor a l’estómac, dolor abdominal, sensació d’estar inflat, nàusees i vòmits, rots, pèrdua de la gana, pèrdua de pes o sang a la femta.

 

Com es diagnostica?

El vostre metge recomanarà fer-vos una prova diagnòstica si teniu molèsties digestives. Algunes són proves senzilles, com el test de l’alè, una anàlisi de sang i una anàlisi de femta. El test de l’alè consisteix a analitzar la respiració després d’administrar una beguda que conté urea. En altres, cal fer una prova de diagnòstic per la imatge anomenada gastroscòpia, però els mètodes utilitzats són el test ràpid de la ureasa, el cultiu i l’anàlisi de teixits.

El metge us recomanarà les més adequades per a vosaltres.

Si us han de fer el test de l'alè o l’anàlisi de la femta, cal que no prengueu:

  • antibiòtics durant, almenys, 4 setmanes abans;
  • inhibidors de la bomba de protons, com ara l’omeprazole o el pantoprazole, i antiulcerosos, com el bismut durant 2 setmanes abans, i
  • antiàcids, com la ranitidina, el dia abans.

 

En cas que no sigui possible deixar de prendre aquests medicaments, informeu-ne el metge que us farà la prova.

 

Quin és el tractament amb medicaments?

El tractament de la infecció per H. pylori inclou 3 o 4 medicaments diferents que s’han de prendre de forma conjunta durant 10-14 dies. Els més utilitzats són els següents:

 

Per tal que el tractament sigui efectiu i s’erradiqui l’H. pylori és important respectar les pautes prescrites pel metge (dosi i durada).

 

Té efectes secundaris el tractament?

Tot tractament farmacològic té efectes adversos. En el cas del tractament de l’H. pylori,  habitualment són lleus i sovint s’associa a diarrees i a rampes a l’estómac.

  • La claritromicina i el metronidazole poden comportar un gust metàl·lic a la boca.
  • El bismut pot provocar restrenyiment i femta de color negre.
  • S’ha d’evitar prendre simultàniament metronidazole i alcohol ja que es pot produir envermelliment de la pell, mal de cap, nàusees, vòmits, sudoració i increment de la freqüència cardíaca.

 

Com sabré si el tractament ha funcionat?

En alguns casos, el metge us farà noves proves diagnòstiques 4 setmanes després de finalitzar el tractament.

És possible que la infecció no es curi després de realitzar un tractament complet. En aquest cas, caldrà repetir el tractament, que tindrà una durada de 10-14 dies de durada i incorporarà almenys un antibiòtic diferent respecte a l’anterior. 

 

Més informació

 

Bibliografia

Patient education: Helicobacter pylori infection and treatment (Beyond the Basics). UpToDate. Disponible a: https://www.uptodate.com

Gisbert, J.P. et al. IV Conferencia Española de Consenso sobre el tratamiento de la infección por Helicobacter pylori. Gastroenterología y Hepatología, 2016, Vol. 39, núm. 10, p. 697-721.

Anònim. Helicobacter Pylori (Hp): puesta al día. A: INFAC. 2012, Vol. 20, núm. 4.

Autoria

Grup de treball d’informació sobre medicaments dirigida a la ciutadania del Canal Medicaments i Farmàcia

La informació ha estat elaborada amb la participació del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya.

Data d'actualització:  21.07.2017