• Imprimeix

Picades d’insectes, aràcnids i altres animals

picades

Amb l’arribada del bon temps, fem més vida a l’aire lliure i estem més exposats a les picades d’insectes i altres animals.

Generalment, les picades produeixen molèsties menors que milloren amb el pas del temps. Malgrat això, en alguns casos es poden complicar i requerir tractament.

Aquest article explica quins animals poden picar i per quina raó ho fan, quins símptomes provoquen les picades, quines mesures cal aplicar si es produeixen i què cal fer en cas de patir una reacció al·lèrgica.

Quins animals em poden picar?

Bàsicament, els animals que poden picar són els artròpodes. Al nostre entorn, hem de distingir-ne dos grups:

Insectes (artròpodes amb sis potes): 

 • Abelles, borinots i vespes.
 • Mosquits i tàvecs.
 • Erugues de papallones.

Aràcnids i miriàpodes (artròpodes amb més de sis potes);

 • Tres espècies d’aranyes: la vídua negra europea, l’aranya marró o dels racons, i la taràntula europea.
 • Els escorpins (groc i negre).
 • Les paparres.
 • Els centpeus (escolopendres).

Per què em poden picar?

Alguns artròpodes piquen perquè necessiten la sang per poder dur a terme el seu cicle reproductiu, com per exemple els mosquits o els tàvecs.

També n’hi ha que piquen per defensar-se o quan són involuntàriament trepitjats o aixafats, com les abelles, els borinots, les vespes, algunes espècies d’aranyes, els escorpins i els centpeus.

Finalment, d’altres com les paparres i les puces piquen els humans de forma accidental.

Què em pot passar si em piquen?

Les picades provoquen reaccions a la pell que són el resultat d’una resposta de defensa del nostre sistema immunològic contra la saliva o el verí de l’animal.

La majoria de les picades d’insectes, aràcnids i miriàpodes produeixen molèsties locals, com ara picor, dolor, cremor i formigueig.

Tot i ser menys freqüent, també poden causar reaccions al·lèrgiques que en alguns casos poden ser greus. Aquestes reaccions es produeixen aproximadament en un 1% dels infants i en un 3% dels adults.

Poden transmetre malalties infeccioses?

Els artròpodes poden transmetre a l’ésser humà malalties infeccioses causades per un grup de virus anomenats arbovirus. A les zones tropicals, els mosquits del gènere Aedes, per exemple, són agents de transmissió del virus del Zika, el chikungunya i el dengue. D’altra banda, a les zones rurals i boscoses d’alguns països europeus, les paparres poden transmetre malalties com l’encefalitis centreeuropea.

Al nostre país, els arbovirus són responsables d’un 5% de les infeccions ateses a les consultes de viatgers. Per això, si teniu previst viatjar a un país endèmic, heu d’adreçar-vos a les unitats de salut internacional per saber si necessiteu vacunar-vos o si heu de prendre medicació preventiva.

Què he de fer si em piquen?

El més habitual és que el procés inflamatori i de picor desaparegui en hores o dies, sense necessitat d’un tractament específic. Tot i això, de vegades, pot ser necessari un tractament addicional. Com a mesures generals convé que:

 • Renteu la pell amb aigua i sabó sense trencar les butllofes, si se n’han format.
 • Apliqueu fred local, que calma el dolor i la inflamació. Podeu aplicar gel embolicat en un tros de tela neta durant 10 minuts aproximadament, esperar uns 10 minuts i tornar a aplicar.
 • Desinfecteu la zona amb desinfectants que no colorin la pell.
 • Aixequeu l’extremitat afectada per la picada.
 • Eviteu rascar-vos, si és possible.
 • Podeu aplicar algun preparat amb amoníac, crema tòpica, analgèsic i/o antihistamínic oral.[1] 

Les mesures que cal aplicar són les mateixes per a totes les picades?

Hi ha algunes mesures específiques que cal aplicar en funció de l’artròpode que us hagi picat.

Artròpode

Què he de fer?

Què no he de fer?

En quins casos he d’anar al metge?

Abelles i borinots

Si s’ha quedat el fibló adherit, intenteu treure’l gratant-lo des de la base. Podeu trobar informació d’aquest procediment a MedlinePlus.

Per extreure el fibló mai no el xucleu o el premeu amb les mans.

- Si és la primera vegada que us en pica una o un i apareix reacció local intensa.

- Si els símptomes no milloren amb el temps o empitjoren.

- Si teniu dificultats per extreure el fibló.

Vespes

Marxeu del lloc on esteu el més ràpid possible, ja que la picada pot atraure més vespes.

 

- Si és la primera vegada que us en pica una i apareix reacció local intensa.

- Si es produeixen diverses picades per un atac massiu.

- Si els símptomes no milloren amb el temps o empitjoren.

- Si teniu dificultats per extreure el fibló.

Mosquits

Si teniu molta picor podrien ser útils les cremes tòpiques amb hidrocortisona o calamina.

 

- Si els símptomes no milloren amb el temps o empitjoren.

- Si heu viatjat a algun país endèmic on els mosquits poden transmetre malalties.

 

Tàvecs

Si teniu molta picor podrien ser útils les cremes tòpiques amb hidrocortisona o calamina.

 

Si els símptomes no milloren amb el temps o empitjoren.

 

Puces

Normalment són picades banals. Si teniu molta picor podrien ser útils les cremes tòpiques amb hidrocortisona o calamina.

 

Si els símptomes no milloren amb el temps o empitjoren.

 

Erugues de papallones

Retireu els pèls de l’eruga amb esparadrap. Renteu la pell amb aigua i sabó.

 

Si els símptomes no milloren amb el temps o empitjoren.

 

Aranyes

 

 

- Si els símptomes no milloren amb el temps o empitjoren.

- Si us pica la més perillosa de les tres espècies, la vídua negra europea, i en un període d’entre 15 i 60 minuts patiu símptomes generalitzats, com ara sudoració, agitació, ansietat i dolor abdominal, aneu urgentment a un centre sanitari.

Escorpins

- Si queda el fibló a la pell, l’heu d’extreure per evitar que s’escampi el verí. Heu de fer-ho gratant l’agulló des de la base. Podeu trobar informació d’aquest procediment a MedlinePlus.

- Podeu prendre un analgèsic perquè la picada és molt dolorosa.

Per extreure el fibló mai no el xucleu o el premeu amb les mans.

- Si els símptomes no milloren amb el temps o empitjoren.

- Si teniu dificultats per extreure el fibló.

Paparres

És fonamental l’extracció de les paparres de la pell.

- No es recomana l’aplicació d’olis, laques d’ungles i altres productes amb la intenció d’asfixiar-la abans d’extreure-la.

- No s’aconsella prendre antibiòtics, ja que el desenvolupament de malalties infeccioses és molt infreqüent i la prevenció amb aquests medicaments no ha demostrat eficàcia.

En tots els casos es recomana que hi aneu perquè us l’extregui un professional sanitari. Si ho feu vosaltres,  poseu la paparra en alcohol i porteu-la al centre sanitari més proper per si cal identificar-la i avaluar el risc de malaltia infecciosa. 

 

Centpeus

 

 

En tots els casos perquè són mossegades que poden complicar-se.

 

Com puc identificar una reacció al·lèrgica i què he de fer si la tinc?

Les reaccions al·lèrgiques a les picades són les complicacions més greus. Són més freqüents en els artròpodes que inoculen verí, com ara les abelles, les vespes, els borinots, les aranyes, els escorpins i els centpeus.

Els símptomes poden ser:

 • Reacció local intensa. És una inflamació de la zona de la picada, de màxim 10 cm de diàmetre i una durada de set dies. Si la patiu per una primera picada de vespa o abella, cal que consulteu el metge.
 • Malaltia del sèrum. Apareix entre 2 i 10 dies després de la picada. Provoca picor generalitzada, febre, dolor articular i inflamació dels ganglis limfàtics.
 • Anafilaxi. Es tracta d’una reacció molt intensa i sobtada que afecta la pell i els sistemes respiratori, digestiu i cardiovascular. En cas que la patiu, necessiteu atenció mèdica immediata.

Finalment, les picades d’insectes que no inoculen verí, però que provoquen una reacció per la saliva, com ara els mosquits, poden produir picor aguda o urticària papulosa. Si aquests símptomes no milloren amb les mesures generals, cal consultar un professional sanitari.

Puc prendre algun medicament?

Per a la picor, es poden administrar cremes amb corticoides de baixa potència (hidrocortisona a l’1-0,5%) o locions de calamina. Alguns dels preparats disponibles amb hidrocortisona són els següents:

 • Dermosa hidrocortisona 10 mg/g pomada
 • Lactisona 10 mg/g emulsió cutània
 • Calmiox 5 mg/g crema o escuma cutània
 • Hidrocisdin 5 mg/g crema o escuma cutània

Font consultada: Parafarmàcia. BOT Plus. Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics. 2015. Botplus 2.0 [en línia]. Portalfarma [consultat: juliol de 2015. Disponible a: http://www.portalfarma.com/inicio/botplus20/Paginas/Bot-PLUS-2-0.aspx]

També hi ha preparats d’amoníac que modifiquen el pH de la pell i poden neutralitzar el verí. Són més efectius si d’administren immediatament. Alguns d’aquests preparats són els següents:

 • After bite gel xtrem
 • After bite original
 • After bite nens pegats calmants
 • After bite nens
 • Calmapica emulsió tòpica
 • Goipic solució tòpica
 • Tras pic solució tòpica

Font consultada: Parafarmàcia. BOT Plus. Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics. 2015. Botplus 2.0 [en línia]. Portalfarma [consultat: juliol de 2015. Disponible a: http://www.portalfarma.com/inicio/botplus20/Paginas/Bot-PLUS-2-0.aspx]

Finalment, també es pot administrar algun analgèsic (paracetamol), antiinflamatori (ibuprofèn) o antihistamínic oral. Si els símptomes no milloren, cal consultar un professional sanitari i indicar la medicació que s’hagi pres prèviament.   

Com puc prevenir les picades?

Cal recordar que la prevenció és el millor tractament. L’ús de repel·lents d’insectes és una de les mesures més adequades. També es recomana vestir roba poc vistosa que cobreixi tot el cos (camises i pantalons de màniga llarga), evitar els perfums i col·locar mosquiteres al llit, les portes i finestres.

Si viatjo a altres zones geogràfiques, què he de saber sobre les picades?

Si viatgeu a una altra àrea geogràfica, heu de saber que hi ha altres espècies d’artròpodes que poden picar o mossegar amb complicacions diferents. Informeu-vos-en a les unitats de salut internacional per gaudir del viatge amb salut.

Bibliografia

Extracción de garrapatas [en línia] MedlinePlus [consultat: juliol de 2015. Disponible a: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/spanish/ency/article/007211.htm]

Fernandez-Faith E,   Mauer MP.  Arthropod bites and stings. Clinical Key 2013.

Insect bites and stings. Treatmen [en línia]. NHS [consultat: juliol de 2015]

Mordeduras y picaduras de insectos [en línia] MedlinePlus [consultat: juliol de 2015. Disponible a: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/spanish/ency/article/000033.htm]

Parafarmàcia. BOT Plus. Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics. 2015. Botplus 2.0 [en línia] Portalfarma [consultat: juliol de 2015. Disponible a: http://www.portalfarma.com/inicio/botplus20/Paginas/Bot-PLUS-2-0.aspx]

Picades i mossegades [en línia] Farmaceuticonline [consultat: juliol de 2015. Disponible a: http://www.farmaceuticonline.com/ca/familia/525-picaduras-y-mordeduras?start=8]

Piñeiro R, Carabaño I. Manejo práctico de las picaduras de insecto en Atención Primaria. Rev Pediatr Aten primaria 2015; 17; 159-66. [Disponible a: http://www.nhs.uk/Conditions/Bites-insect/Pages/Treatment.aspx]

Autoria

Joan Carles Juárez Giménez. CIM Servei de Farmàcia. Hospital Universitari Vall d'Hebron.

Data d'actualització:  04.07.2016