• Imprimeix

Malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC)

MPOC

La Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) és una malaltia respiratòria crònica que es caracteritza per la dificultat del pas de l'aire pels bronquis. Això provoca sensació de falta d’aire (ofec o dispnea), sobretot quan es fa exercici o esforç físic.

Els símptomes més freqüents són tos i expectoració. Quan la malaltia es més avançada, apareixen l’ofec en caminar o en augmentar l'activitat (dispnea). Aquests símptomes poden empitjorar de forma progressiva amb el pas dels anys.

Per saber-ne més:

Com puc saber que pateixo una malaltia respiratòria crònica?

Per saber si pateix la malaltia, el metge li demanarà una espirometria (una prova on li faran bufar permesurar l'aire que surt dels pulmons). Abans de fer-vos-la no heu de fumar ni administrar-vos inhaladors.

 

Què puc fer per millorar la malaltia?

Cal mantenir-se actiu i fer exercici físic de forma regular. Deixar de fumar és l’actuació́ més eficaç̧ per prevenir i alentir l’avanç de l’MPOC. Hi ha alguns consellsifàrmacs que li poden ajudar a deixar el tabac.

Per saber-ne més:

 

Quin és el tractament?

La base del tractament de l’MPOC són els broncodilatadors però també es poden fer servir altres medicaments com per exemple els corticoides. La majoria d’ells s’administren mitjançant inhaladorsaixí fan el seu efecte directament als bronquis. Per això, és molt important aprendre a utilitzar-los correctament i segons les instruccions del personal sanitari.

Per saber-ne més:

 

Què són els broncodilatadors?

Els broncodilatadors són fàrmacs que obren els bronquis,permeten respirar millori milloren els símptomes. Segons com de ràpid actuen i el temps que dura el seu efecte n’hi ha de diferents tipus: els anomenats “de rescat” que s’utilitzen de forma puntual quan empitjoren els símptomes i els “de manteniment” que s’administren diàriament.

Si vol informació concreta sobre el seu broncodilatador, pot consultar:

 

Què són els corticoides?

Els corticoides són fàrmacs que disminueixen la inflamació dels bronquis. Es poden combinar amb els broncodilatadors però no sempre són necessaris.

Si vol informació concreta sobre el seu corticoide, pot consultar:

 

He de vacunar-me?

Es recomana la vacunació anual contra la grip en tots el pacients amb MPOC. A més, en alguns pacients serà necessari la vacunació antipneumococ. Si s’ha vacunat abans dels 65 anys, consulti al seu metge si li cal la revacunació.

 

Data d'actualització:  28.11.2017