• Imprimeix

Estic embarassada i tinc nàusees i vòmits: com es poden controlar?

Si esteu embarassada, és molt probable que tingueu nàusees i vòmits, especialment a partir de les 5 o 6 primeres setmanes. Aquests símptomes els pateixen més del 85% de les dones, són difícils de tolerar i poden arribar a produir pèrdua de pes i deshidratació. Tot i que acostumen a millorar a partir de la setmana 16, en alguns casos poden presentar-se al llarg de tota la gestació.

Per reduir les nàusees i els vòmits podeu seguir algunes recomanacions relacionades amb l’alimentació i evitar altres factors que poden desencadenar-los, com ara els menjars amb gustos i olors fortes o l’exercici intens. Si amb aquestes mesures no n’hi ha prou o els símptomes són greus, podeu valorar amb el vostre metge la possibilitat de prendre medicaments.

En aquest document s’expliquen les possibles causes associades a les nàusees i vòmits durant l’embaràs, les mesures no farmacològiques recomanades i els tractaments farmacològics disponibles.

La informació proporcionada en aquest article és complementària a les recomanacions del vostre metge i en cap cas pretén substituir-la. En cas de dubte, poseu-vos en contacte amb el vostre professional de la salut de referència o truqueu al 061 CatSalut Respon.

Per què en tinc, de nàusees i vòmits?

Les causes d’aquests símptomes no estan ben establertes, però podrien estar relacionades amb un increment de les hormones o un moviment més lent del contingut estomacal, entre altres factors.

Podeu ser propenses a tenir nàusees i vòmits en els casos següents:

 • Si els heu patit anteriorment durant:
 • embarassos previs;
 • un tractament amb estrògens (per exemple, amb les pastilles anticonceptives), o
 • migranyes menstruals.
 • Si teniu marejos associats al moviment (cinetosi).
 • Si acostumeu a presentar problemes gastrointestinals, com ara reflux o úlceres.

 

 

Què puc fer per millorar-los?

El tractament es basa a canviar els hàbits alimentaris, evitar altres possibles desencadenants i, com a darrera opció, prendre medicaments, sempre sota prescripció mèdica. L’objectiu és reduir els símptomes i ajudar a menjar i beure el suficient per evitar perdre pes.

Els casos més greus (hiperèmesi gravídica), que afecten un 3% de les dones, poden requerir hospitalització i l’administració intravenosa de fluids degut a la pèrdua de pes i a la deshidratació.

Segurament els tractaments no eliminaran completament les nàusees i els vòmits i pot ser que s’hagin de provar diferents estratègies per aconseguir un control dels símptomes que s’adapti a cada embarassada.

 

Quins hàbits alimentaris em poden ajudar a evitar les nàusees i els vòmits?

 • Mengeu poc i sovint. Convé fer uns 6 petits àpats (esmorzar, mig matí, dinar, berenar, sopar i ressopó) al llarg del dia i menjar abans que es tingui sensació de gana per evitar tenir l’estómac buit, ja que pot agreujar les nàusees.
 • Al matí, mengeu alguna cosa abans de llevar-vos.
 • Consumiu aliments rics en proteïnes i carbohidrats i baixos en greix.
 • Eviteu els aliments:
  • amb sabors i olors fortes;
  • picants i especiats;
  • amb gran quantitat de sucre, o
  • amb alt contingut en greix.
 • Eviteu estirar-vos després de menjar i els canvis ràpids de posició.
 • Entre hores, beveu líquids freds, carbonatats o amargs, com ara refrescs de llimona o de gingebre.

 

A banda dels factors relacionats amb l’alimentació, n’hi ha d’altres que puguin desencadenar les nàusees i que es puguin evitar?

Sí, algunes condicions ambientals, com ara la mala ventilació, la calor, la humitat, els sorolls i els llums parpellejant; determinades activitats com fer exercici intens i conduir, i el cansament.

 

I si aquestes mesures no funcionen, quins medicaments hi ha disponibles?

La decisió d’iniciar un tractament farmacològic l’heu de prendre conjuntament amb el vostre metge de referència, després de valorar el vostre cas i tenint en compte el balanç benefici-risc del tractament.

La vitamina B6 (piridoxina) i la doxilamina són els medicaments que s’utilitzen en el tractament inicial de les nàusees i vòmits moderats i que es consideren segurs durant l’embaràs. La vitamina B6 pot reduir les nàusees ja que la manca d’aquesta vitamina a l’organisme pot causar-les. La doxilamina és un fàrmac antihistamínic que bloqueja l’acció d’algunes substàncies naturals de l’organisme que poden contribuir a l’aparició dels símptomes. Aquests medicaments habitualment s’administren junts i s’han associat principalment a somnolència com a efectes adversos. Hi ha disponibles al nostre entorn preparats que contenen la combinació de tots dos principis actius (Cariban®). Alternativament, el vostre metge us pot prescriure altres grups de medicaments.

Pel que fa l’ús de plantes medicinals i teràpies alternatives, cal tenir en compte que són de dubtosa o desconeguda eficàcia i seguretat.

 

Bibliografia

Treatment and outcome of nàusea and vomiting of pregnancy. UpToDate. Disponible a: https://www.uptodate.com

Medicamentos y Embarazo. INFAC. Disponible a:  http://www.euskadi.eus/contenidos/informacion/cevime_infac_2013/es_def/adjuntos/IINFAC_Vol_21_n_7.pdf

Protocol de seguiment de l’embaràs a Catalunya. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya. Disponible a: http://salutpublica.gencat.cat/web/.content/minisite/aspcat/promocio_salut/embaras_part_puerperi/protocol_seguiment_embaras/protocol-seguiment-embaras-2018.pdf

 

Autoria

Grup de treball d’informació sobre medicaments dirigida a la ciutadania del Canal Medicaments i Farmàcia

La informació ha estat elaborada amb la participació del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya.

Data d'actualització:  14.12.2017