• Imprimeix

Tinc la panxa inflada. Què puc fer?

imatge panxa inflada

Probablement, alguna vegada heu sentit incomoditat o molèstia en notar-vos la panxa inflada, amb la sensació que és plena d’aire. Es tracta d’un trastorn desagradable i freqüent que es caracteritza per un excés de gasos al tub digestiu.

Tot i que la inflor a l’estómac es pot produir per diferents causes, la més freqüent és l’alimentació i per empassar aire en menjar o beure. En la majoria dels casos es pot controlar amb un canvi d’hàbits, com ara limitar la ingesta d’aliments que produeixen gasos, menjar lentament i mastegar bé.

 

Aquest document s’adreça a les persones que se senten inflades sense saber per què i revisa quines poden ser les causes més freqüents, com es pot prevenir aquest trastorn i en quines situacions s’ha de consultar el metge.

 

La informació proporcionada en aquest article és complementària a les recomanacions del vostre metge i en cap cas pretén substituir-la. En cas de dubte, poseu-vos en contacte amb el vostre professional de salut de referència o truqueu al 061 CatSalut Respon.

 

Generalment, s’expulsen gasos de 14 a 23 vegades al dia, però molesten més a unes persones que d’altres.

 

En la majoria del casos la sensació d’inflor es produeix pels aliments que consumim i perquè s’empassa aire en menjar o beure, principalment si es menja massa de pressa. Algunes situacions que freqüentment s’hi relacionen són: 

  • haver augmentat de pes;
  • patir restrenyiment;
  • menjar més del compte;
  • tenir indigestió;
  • consumir alguns edulcorants artificials;
  • prendre alguns medicaments d’ús freqüent.

 

Alguns dels aliments que habitualment causen inflor són:  

  • Llegums, verdures i fruites: mongetes, cigrons, llenties, col, coliflor, cols de Brussel·les, pèsols, bròquil, carxofes, etc.
  • Aliments amb alt contingut en greixos i amb hidrats de carboni: patata, plàtan, galetes i torrades.
  • Aliments i productes amb edulcorants artificials, com ara caramels i xiclets sense sucre.

 

Cal tenir en compte que evitar la llet i els derivats làctics us pot ajudar a saber si la inflor podria estar associada a una intolerància a la lactosa. Així mateix, evitar els productes amb gluten us pot servir per determinar si es tracta d’una celiaquia (intolerància al gluten).

 

Sempre es recomana anotar el que mengeu per identificar quins aliments no us causen inflor i intenteu adaptar la dieta per tal que sigui saludable.

 

Sí, algunes malalties o trastorns freqüents també hi poden estar implicats, com ara:

 

També s’ha relacionat amb altres situacions, com la menstruació o la menopausa.

 

Normalment, la sensació d’inflor es pot controlar modificant els hàbits alimentaris i limitant la quantitat d’aire que s’empassa. Aquestes són algunes recomanacions:

  • Menjar lentament i mastegar bé els aliments.
  • Beure poca quantitat de líquid durant els àpats (aigua, refrescos o begudes carbonatades, sucs i vi).
  • Limitar la ingesta dels aliments que produeixen gasos.
  • Evitar beure amb palleta, de cop o amb porró.
  • Evitar mastegar xiclets i llepar caramels.
  • Deixar de fumar.
  • Fer exercici físic.
  • Consultar amb un dietista/nutricionista.

 

Si els símptomes no milloren amb el canvi d’hàbits, hi ha disponibles alguns medicaments que es poden comprar sense recepta a la farmàcia. Els medicaments que contenen simeticona poden ajudar a trencar l’aire a l’estómac i facilitar-ne l’eliminació, tot i que la seva eficàcia és dubtosa.

 

Tot i que no és freqüent, aquesta sensació d’inflor també pot ser conseqüència de malalties més greus. Contacteu amb el vostre metge si, a més de sensació d’inflor, hi ha:

  • dolor a l’estómac;
  • sang a la femta;
  • diarrea durant més de 5 dies;
  • nàusees i vòmits durant més de 2 dies;
  • pèrdua de pes o febre sense explicació.

 

Data d'actualització:  09.06.2017