• Imprimeix

Indicadors de risc per l’abús de medicaments

Estudi de 6 indicadors de risc per l'abús de medicaments

05/12/2017 12:12
imatge

Segons el Centers for Disease Control and Prevention, l’abús de medicaments no intencionat (sobredosi) es defineix com el dany accidental causat per ingestió, inhalació, injecció o absorció d’una substància no prevista per causar danys.

Les defuncions per excés de dosis s’han incrementat en els darrers 20 anys, i les sobredosis per medicaments prescrits han tingut un paper important a aquest efecte.

Els indicadors de risc són atributs que s’associen amb un increment de la probabilitat d’un efecte, i poden o no ser modificables per factors causals. Aquesta metanàlisi examina 6 indicadors de risc comuns: sexe, edat, raça, comorbiditats psiquiàtriques o d’abús a substàncies, i àrea de residència (rural/àmbit urbà).

D’aquests 6 indicadors, el que més freqüentment s’associa a mort per sobredosi és el de presentar algun trastorn per consum d’abús de substàncies, seguit per comorbiditats psiquiàtriques. A més, ser home i d’edat entre 35-44 anys són també indicadors d’aquest risc.

Altres factors no inclosos que s’haurien de valorar són la presència o no d’opioide prescrit, així com d’altres fàrmacs, o la utilització dels serveis d’urgència o serveis sanitaris.

Per tant, conèixer aquests patrons pot ajudar a la identificació d’aquells individus més susceptibles a patir un abús de medicació.