• Imprimeix

Abordatge de la fibromiàlgia. Actualització de l’evidència científica

Aquest document ha estat realitzat per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS)

12/07/2018 10:07
imatge

L’informe, realitzat sota l’autoria de l’AQuAS, s’ha portat a terme en el marc dels Informes d’Avaluació de Tecnologies Sanitàries. Té com a objectiu oferir una revisió respecte al diagnòstic, les proves complementàries i el tractament de la fibromiàlgia (FM), així com presentar dades de prevalença de l’FM d’àmbit estatal i europeu.

L’FM és una malaltia crònica, caracteritzada per la presència de dolor, fatiga i trastorns del son. No es coneix ni l’etiologia ni els mecanismes que la desencadenen, tot i que existeixen algunes hipòtesis sobre el seu desencadenament, des de factors infecciosos a canvis hormonals, entre d’altres.

La dificultat per al seu diagnòstic, a través de proves complementàries, es veu condicionada, a més, pel grau de dolor subjectiu que pateix la persona.

Els estudis inclosos per a la realització d’aquest informe són 36 (11 revisions sistemàtiques sobre tractaments farmacològics, i 25 no farmacològics). No s’ha identificat cap guia de pràctica clínica amb evidència posterior al 2010.

L’estudi ressalta que la prevalença global de l’FM és del 2,7%. És més prevalent en dones que en homes (4,2% i 1,4%, respectivament). A Espanya, la prevalença és similar a la global (2,4%), i es dona més freqüentment en dones (4,2%), que en homes (0,2%).

Pel que fa al tractament, l’informe detalla tots els tipus d’intervencions farmacològiques per a les quals existeix nova evidència, des d’antidepressius, antiinflamatoris no esteroidals, analgèsics o altres fàrmacs, les quals es consideren tractaments d’investigació.

Pel que fa a les intervencions no farmacològiques, se sintetitza l’evidència respecte a la teràpia psicològica, la teràpia cognitivoconductual, mètodes de relaxació, exercici físic, sessions d’educació per al pacient quant a la seva malaltia o l’acupuntura, per exemple.