• Imprimeix

Fosfomicina trometamol 3 g en dues dosis en la cistitis aguda no complicada en dones sanes

Informe de l’AQuAS emmarcat dins el seu projecte Essencial, per detectar pràctiques clíniques de poc valor clínic

21/06/2018 13:06
Dona

La cistitis aguda no complicada (CAnC) és la forma més freqüent d’infecció del tracte urinari, que es presenta en dones sanes, joves, no embarassades. Presenta una alta incidència en el nostre entorn i s’estima que, un 37% de les dones patirà almenys un episodi de CAnC a la seva vida. El tractament es fa generalment des de l’atenció primària i es basa en la prescripció d’antibiòtic de forma empírica.

La fosfomicina trometamol és un dels antibiòtics d’elecció per al tractament de la CAnC en dones, autoritzat per aquesta indicació en dosi única de 3 grams (g).

S’ha detectat que, per aquesta patologia, el règim de tractament que es fa servir en alguns escenaris clínics, no és l’idoni. Sovint, es tracta amb dues dosis de 3 g d’aquest antibiòtic, mentre que, les guies recents de l’Associació Europea d’Urologia i de l’Associació Espanyola d’Urologia recomanen el tractament de fosfomicina trometamol en dosi única de 3 g.

Amb l’administració en dosi única es mantenen nivells d’antibiòtic en orina durant tres dies i per tant, s’afavoreix el seu compliment terapèutic s’evita l’aparició de recidives i la selecció de resistències.

A més, segons dades d’atenció primària del registre de conjunt mínim bàsic de dades (CMBD-AP) del CatSalut, l'any 2016, 201.745 dones amb diagnòstic de CAnC varen ser tractades amb més d'una dosi de fosfomicina trometamol.

Per tant, no estaria indicat el tractament amb fosfomicina trometamol 3 g en dues dosis, ja que augmenta el risc de patir efectes secundaris, no hi ha evidència del seu benefici i incrementa el cost del tractament.