• Imprimeix

Perills i riscos de les farmàcies en línia il·lícites

La compra de medicaments a través d'internet pot comportar riscos per a la salut

14/09/2017 08:09
imatge

L’any 1999 va aparèixer a Estats Units la primera farmàcia que va operar via Internet per vendre medicaments directament al consumidor. Des de llavors, el comerç electrònic ha experimentat un creixement exponencial, junt amb la globalització de la indústria farmacèutica. S’estima que, en l’actualitat, més de 35.000 farmàcies  d’arreu del món operen a través d’Internet i que, aproximadament, aquelles que incorren en pràctiques il·lícites són un 96%, incomplint aspectes reguladors, de seguretat i, per tant, violant principis professionals, legals i ètics.

Els usuaris que consumeixen aquests tipus de medicaments s’exposen a múltiples efectes adversos, a no rebre el tractament que els correspon, sobredosi o, fins i tot, èxitus. Els aspectes no relacionats amb la salut inclouen frau al consumidor, pèrdua de privacitat, robatori de dades personals i atacs per virus informàtics.

Un dels principals perills és l’accés ràpid a disposar de medicaments pels quals cal una prescripció mèdica, com opioides, sedants, antidepressius, vacunes, hormones i antibiòtics, entre altres. Els motius pels quals l’usuari els compra, possiblement van lligats amb la cerca de l’autodiagnòstic per Internet i per no recórrer a la visita amb un professional de la salut.

Algunes d’aquestes pàgines webs de farmàcies il·lícites, fins i tot, ofereixen un “qüestionari mèdic” per tal de facilitar l’autodiagnòstic i oferir medicacions relacionades. Un altre motiu pot ser el suposat baix cost al qual ofereixen els medicaments, la disponibilitat (24 h/7 dies setmana), autonomia vers la seva salut i la privacitat que es percep de les compres en línia. A més, degut a la varietat d’apps i de pàgines webs disponibles, l’usuari pot no tenir les eines necessàries per tal de distingir la informació fraudulenta.

Internet és una xarxa  que conté moltes pàgines web que incompleixen les respectives legislacions, sense un control possible per part de les autoritats, tot i que existeixen propostes en l’àmbit local, estatal i mundial per tal de combatre aquest tipus de mercat. Per tant, les solucions per combatre les vendes il·lícites de medicaments han de focalitzar-se en tecnologies innovadores i regulacions harmonitzades que puguin evolucionar a mesura que les tecnologies lligades a Internet també ho facin.