• Imprimeix

Prescripció de medicaments inhibidors de la bomba de protons

Els medicaments inhibidors de la bomba de protons (IBP) són medicaments segurs i efectius, però el seu ús no sempre està indicat

23/05/2018 13:05
imatge

Els medicaments inhibidors de la bomba de protons (IBP) són medicaments segurs i efectius, però l’augment de la seva utilització, en contextos clínics no apropiats i, a més, la seva fàcil accessibilitat al mercat, fa que siguin un dels medicaments més consumits.

No obstant, existeixen estudis que reporten potencials efectes adversos. A més, són medicaments que es prescriuen a tots els grups d’edat, incloent-hi pacients polimedicats, de manera que augmenten les potencials interaccions entre medicaments.

Amb l’objectiu d’avaluar l’adequació de la prescripció d’IBP, aquest estudi compara la taxa de prescripció d’IBP tant a l’ingrés com a l’alta en un servei de medicina interna. Els pacients inclosos tenien una edat mitja de 75 anys. A l’ingrés hospitalari, un 46% estaven sota tractament amb IBP, principalment omeprazole i pantoprazole. D’aquests, un 61% sense indicació per fer-ho. Analitzant aquestes prescripcions no adequades, com a possible justificació per a la prescripció va ser el tractament concomitant amb anticoagulants i la presència de gastritis, entre d’altres, però en prop d’un 31% no es va trobar cap causa plausible.

A l’alta, eren un 55% els pacients en tractament amb IBP, però seguint criteris definits per la Food and Drug Administration (FDA) i el National Institute for Health and Care Excellence (NICE), només un 37,7% dels pacients tindrien clarament indicació terapèutica.

Per tant, es destaca que cal fer una revisió d’aquests tipus de medicaments per tal d’adequar la prescripció per reduir la taxa de polimedicació, els potencials efectes adversos o interaccions, així com els costos.