• Imprimeix

Revisió sistemàtica sobre la pràctica clínica en l’otitis mitjana aguda

L’actual taxa de resistència als antibiòtics ha esdevingut un risc per a la salut pública, i fa necessari adequar-ne el seu ús

27/06/2018 11:06
imatge

L’actual taxa de resistència als antibiòtics ha esdevingut un risc per a la salut pública, i fa necessari adequar-ne el seu ús.

En el cas de malalties freqüents, com la otitis mitjana aguda (OMA) en pediatria, les guies de practica clínica varien entre països, i remarquen la importància de l’analgèsia i del diagnòstic acurat per tal de que, en cas que fos necessari, seleccionar correctament l’antibiòtic a prescriure.

El seguiment a aquestes guies podria no ser l`òptim, degut a una varietat de factors, com la por a una complicació més greu  i la pressió parental per tal de rebre una prescripció amb antibiòtic.

Aquesta revisió sistemàtica avalua l’impacte de la prescripció d’analgèsia i d’antibiòtics en el cas d’existència de guies del maneig de la OMA en uns determinats països. Es destaca que, tot i comptar amb aquestes guies, la taxa de prescripció no disminuïa tant notablement com era d’esperar. Les guies recomanaven mantenir una actitud expectant  d’entre dos i quatre dies per decidir si calia prescriure antibiòtic. A més, possiblement, molts analgèsics  per a tractar la OMA eren dispensats sense recepta mèdica.

L’estudi, a més, suggereix que cal una estratègica de difusió més amplia, tant per pares i mares com per a professionals, per tal de fer conèixer l’ús correcte dels antibiòtics en aquesta malaltia.

 

 

Per al tractament de l'otitis mitjana aguda, la primera opció hauria de ser l'analgèsia, i en cas que fos necessari, cal seleccionar correctament l’antibiòtic a prescriure